Откриват Петото издание на фестивала на фолклорната носия в Жеравна
Откриват Петото издание на фестивала на фолклорната носия в Жеравна / Дарик Сливен, Архив

„Фестивалът на фолклорната носия" 2012 г. в местността Добромерица край Жеравна ще бъде открит днес. По традиция празникът се провежда през първата събота и неделя след Голяма Богородица.

Този  фестивал е един от най-колоритните в България, а организаторите от ансамбъл „Българе" се опитват да пресъздадат начина на живот на българите отпреди 100 години.

Истинска сватба ще вдигнат младоженци от Смолян, съобщи за Дарик художественият ръководител на ансамбъл „Българе" Христо Димитров. Сред новостите тази година е и приготвянето на кебап за 1000 души в гигантски тиган.

Димитров съобщи, че ще има още много изненади за гостите на фестивала. В официалното откриване участие ще вземе Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев", българските състави, представящи нестинарски игри, пехливански боеве, кукерски танци и прочие са около 40, а от чужбина ще участват състави от Русия, Хърватска и Сърбия.

Патрон на фестивала е Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. На откриването днес се очакват и много други официални гости.

Главното условие, което гостите на събора трябва да спазят, за да бъдат допуснати, е да са облечени в народна носия или облекло от началото на 20 век. Чуждестранните гости могат да присъстват с носии на своите страни.

По време на трите фестивални дни не се допускат любителски фотоапарати, пластмасови изделия и ред други неща, напомнящи ни съвремието.