Оранжев код в почти цялата страна, очаква се пик на нивата в речните корита
Оранжев код в почти цялата страна, очаква се пик на нивата в речните корита / Sofia Photo Agency, архив

Метеорологичната обстановка ще се влошава през следващите 24 часа. Очакват се валежи от мокър сняг в района на Хасково. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология в близките часове се очаква пик на водните нива в речните корита.

Оранжев код е обявен в 27 от 28-те области на страната за 7 февруари. Очаква се силен вятър, сняг и поледица, съобщиха от НИМХ.

В Благоевградска област единствено е обявен жълт код.

Оранжев код означава, че времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Валежите ще са значителни и ще се образува съществена нова снежна покривка - 20-50 см.

С духащия умерен и силен източен-североизточен вятър ще се образуват преспи и навявания.

Пулсациите на вятъра в Източна България ще достигат и до 20-25 метра в секунда.

Температурите в по-голямата част от страната през деня ще остават без съществена промяна между -8° и -3°, понижавайки се в крайните югоизточни райони до 0°-1°. Вятърът в съчетание с отрицателни температури ще създава усещане за много по-студено време.

В планините ще вали сняг, като снежната покривка ще се увеличи поне с 30-50 см, а вятърът на места ще прави непроходими преспи.

Още сутринта по Северното Черноморие ще вали сняг, по най-южното крайбрежие все още дъжд, но бързо ще премине в сняг.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България за днес и за следващите 10 дни четете на Vremeto.bg.

Оранжев код в почти цялата страна очаква се пик на нивата в речните корита
netinfo

Спряно е пропускането на всички видове моторни превозни средства през граничен пунк "Капитан Андреево", съобщи пресцентърът на МВР. Всички автомобили се пренасочват към граничен пунк "Лесово".

Възстановено е движението по в участъка ХасковоХарманлиЛюбимец и в гр.Харманли, съобщи агенция "Пътна инфраструктура".

Поради невъзможността тежкотоварни автомобили да преминават през ГКПП "Капитан Петко войвода" по направлението ДимитровградСтара ЗагораНова Загора -СливенЯмболЕлховоЛесово, е създадена временна организация на движението с 4 КПП.

Във връзка с усложнена пътна обстановка товарните автомобили на изход за Македония се отбиват на паркинг в района на околовръстния път на гр. Кюстендил.

Магистралите са засненежени, предупреждават от агенция "Пътна инфраструктура".

Затворен поради снегонавяване е пътят СофияБистрицаКовачевциЯрема -СамоковСилистраДобрич също е затворен поради снегонавяване. По същата причина е затворен и КняжевоТополовградХарманли. В участъка от Жиленци до ГКПП Гюешево товарните автомобили да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета. Същото е ограничението за участъка ХасковоХарманлиЛюбимец.