Опит за избор на председател на Общинския съвет
Опит за избор на председател на Общинския съвет / Дарик Сливен

Пореден опит за избор на нов председател на Общинския съвет в Сливен ще бъде направен утре, 28 септември. Това е първата точка в дневния ред на сесията, която се свиква от 17 общински съветници от различни групи.

От 17 май, когато с гласовете на 21 съветника Мария Григорова бе отстранена от поста, бяха правени няколко опита за избор на председател, като до гласуване се стигна само на 12-ти август, което бе критична точка за съществуването на самия съвет, защото според закона той трябва да провежда заседания най-малко веднъж на 3 месеца. Тогава председател отново не бе избран, като за доц. Иван Андреев гласуваха 20, а 18 за Мария Григорова. Гласуваха 39 общински съветника, една от бюлетините бе недействителна. Двама общински съветници отсъстваха от заседанието на 41-членния местен парламент.

На предстоящата сесия ще бъде гласувано участие на община Сливен в регионално сдружение за управление на отпадъците, както и изменение на общинския бюджет. Изменението се налага заради Закона за изменение и допълнение на държавния бюджет, с който са ограничени субсидиите за финансиране на делегираните от държавата местни дейности.

Планираните приходи общо за 2010 г. са в размер на 87 милиона 863 хиляди и 244 лева, а планираните разходи в същия размер са намалени спрямо първоначалния бюджет с 18 милиона 571 хиляди и 28 лева.

Предстои да бъде гласувано и приемането на доклада на т. нар. Комисия Андреев, която направи разследване на изпълнението на капиталовата програма на общината.

Общо 50 точки съставляват предварително обявения дневен ред на сесията.