Обществено обсъждане за преструктурирането на болницата в Нова Загора са предложили общинските съветници
Обществено обсъждане за преструктурирането на болницата в Нова Загора са предложили общинските съветници / netinfo

Декларация срещу предложението на РЦЗ - Сливен за преструктурирането на Многопрофилна болница за активно лечение „Света Петка Българска" ЕООД от болница за активно лечение в болница за долекуване прие на днешното си заседание Общинска съвет Нова Загора. Документът е адресиран до министър-председателя Бойко Борисов, до министъра на здравеопазването Анна - Мария Борисова и до РЦЗ - Сливен.

Обединени чрез декларацията, независимо от своята партийна принадлежност, общинските съветници се обявиха против здравната карта на България, която ще остави близо петдесет хилядна община като Нова Загора без заведение за активно лечение. По време на дебатите в залата бе припомнено, че след смяната на управителя на болницата д-р Диана Мирчева през април тази година, която бе и неонатолог в новозагорското лечебно заведение Родилното отделение в болницата не функционира.

В АГО се работи по клинични пътеки само до 20-тата седмица от бременността на жените от община Нова Загора. Същата е съдбата и на Хирургичното отделение. Това доста затруднява болницата от финансова гледна точка, тъй като бяха загубени част от клиничните пътеки, по които бе сключен договор със РЗОК - Сливен. „Недопустимо е нашата община да бъде приравнявана с общини като Котел, Твърдица, Трън и Свиленград където няма да има болници за активно лечение.", заяви общинският съветник Мария Петкова.

Съветниците предложиха да се свика и обществено обсъждане на проблема, на което да присъстват журналисти, за да се даде гласност на становището на новозагорци. От общинското ръководство обявиха, че са водили разговори с министър Борисова за съдбата на МБАЛ „Света Петка Българска".

Според Анна - Мария Борисова, основният проблем в някой от болниците, какъвто е случаят и с новозагорската болница, е липсата на специалисти в някой от отделенията. „Към момента ако новозагорската болница остане да съществува в този вид, в заведение за активно лечение ще има 5 отделения, най-много шест, като шестото ще съществува с компромис. Не е редно една община от близо 50 000 да остане без болница, а в Сливен да се пада на около 10 000 жители една болница.", категоричен бе кметът Грозев.

Той допълни още, че независимо, че шефът на РЦЗ - Сливен Ганка Василева е от ГЕРБ той е поискал оставката й на национално ниво. Каква ще бъде съдбата на новозагорската болница ще стане ясно след месец септември когато ще започне преструктурирането на здравните заведения.