Нови споразумения по платформата „С Тунджа в сърцето“
Нови споразумения по платформата „С Тунджа в сърцето“ / община Тунджа

Пет нови споразумения бяха сключени по одобрени проекти на кампанията за осъществяване на обществени инициативи „Заедно с Община „Тунджа“, част от платформата „С Тунджа в сърцето“.

Това са проектите на селата: Бояджик, Калчево, Чарган, Меден Кладенец и Роза. Идеята на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Бояджик е за създаване на музейна сбирка под надслов „Просветно дело и бит на село Бояджик“. Инициативата има за цел да се провокират повече идеи на ученици и родители за утвърждаване на училището в още по-добро място за обучение и занимание, за запазване на родовата памет, бит и култура. В сбирката ще бъдат експонирани снимков материал, уреди и приспособления, използвани през годините в образователния процес и в ежедневието на жителите на с. Бояджик.

Село Калчево ще реализира инициативата „С общ труд – приветлив кът за отдих и игри“. Целта на инициаторите от Народно Читалище „Светлина – 1929“ е да се създаде по-приятна, функционираща и естетически оформена среда в селото за отдих, детски игри и свободно време. С помощта на общинската многофункционална техника ще бъде подпомогнато засаждането на дръвчета туя и заравняването на терена в центъра на селото.

Разкритото през юни 2013 година Неделно училище към храм „Св. Петка“ в с. Роза ще бъде подпомогнато с материали и консумативи с цел обогатяване провежданото с децата обучение, изграждане на нови компетенции в сферата на религията и традициите.

Одобреният проект на село Чарган е „Подобряване условията за спортуване на младите хора в с. Чарган“. Инициативата на Сдружение „Младежки клуб Бакаджик“ има за цел да се придаде по-добър вид на две спортни площадки и залата за фитнес, и да се подобрят условията за спортуване на младите хора, както на открито, така и на закрито.

Чрез инициативата „В памет на загиналите във войните“ Народно читалище „Изгрев – 1928“ в с. Меден кладенец и местната общност ще естетизират с доброволен труд терена около паметника в центъра на селото, ще се подменят каменните плочки и ще се посадят красиви цветя и декоративни дървета.

От страна на общината споразуменията бяха подписани от кмета Георги Георгиев и заместник-кмета Ели Василева. Общата стойност на подкрепата, в това число – материали и консумативи, с която Община „Тунджа“ ще подпомогне реализацията на тези пет проекта, възлиза на 8 776 лева.

От стартирането на кампанията през месец април са сключени общо 13 споразумения на обща стойност 20 319 лв. Седем от проектните предложения са вече реализирани.