Невъзможно изпълнение на присъди заради липсващи документи от Белгийския съд
Невъзможно изпълнение на присъди заради липсващи документи от Белгийския съд / netinfo

Десет лица са задържани с европейски заповеди за арест в Областна дирекция на МВР в Сливен през 2008 г., съобщи директорът на полицията комисар Чавдар Божурски. Шестима от тях са с направен отказ за екстрадация, което означава, че изпълнението на присъдите е отложено. Петимата са с  влезли в сила присъда, а единият е с повдигнато обвинение. Всички са съдени в Белгия

 

Все още обаче от там не са пристигнали заверени преписи за потвърждаване на присъдите и поради това те не могат да бъдат приведени в изпълнение. „Не е ясно защо документацията не е пристигнала, въпреки, че ние сме отправили искане чрез дирекция „ЕС-международни отношения”. Има и писмо от Окръжния съд до Брюксел, от така наречената комисия „Кушлев” също са отправили искане, но вече няколко месеца нямам резултат. Възможно е документацията да се намира и в българското Министерство на правосъдието”,  каза комисар Божурски.

 

Той допълни, че още трима души са обявени за издирване по европейски заповеди. Директорът на сливенската полиция изрази съжаление, че липсва ефективност при изпълнение на европейските заповеди за арест. Почти всички осъдени в Европа, с влязла в сила присъда, правят искане да ги изтърпяват в България.