Спокойна е обстановката след протеста в Нова Загора, заяви пред журналисти директорът на Областната дирекция на МВР - Сливен старши комисар Димитър Величков. По думите му, гражданският протест срещу убийството на 52-годишния мъж днес е приключил.

В момента около 30-40 души са пред дома на кмета на Нова Загора, уточни той.

По думите му ескалация на протеста е предизвикана от непознати хора, а не от свързани със загиналия човек. Той заяви, че няма информация, че някой иска да нагнети напрежение във връзка с изборите.

Величков уточни, че се извършва проверка по случая с намушкания на 20 октомври мъж и нещата се изясняват.

Около 19 часа днес възникна напрежение пред сградата на Районното управление на полицията в Нова Загора. Множество хора протестираха срещу убийство на мъж малко след полунощ на 27 октомври в денонощен магазин. Протестиращи хвърляха яйца и предмети по сградата на полицията.

"Убиецът на мъж от Нова Загора е криминално проявен, осъждан е седем пъти за престъпления от общ характер", каза на извънреден брифинг днес говорителят на Окръжна прокуратура - Сливен Ваня Белева. 

БГНЕС

Припомняме, че 52-годишен мъж бе намушкан в Нова Загора в присъствието на семейството си. Съпругата на жертвата е съдия в Районния съд в Нова Загора. Убийството е извършено в 1 часа след полунощ на 27 октомври, в денонощен магазин в района на пазара в града.

"Причината за инцидента е спречкване, при което жертвата е направила забележка на обвиняемия за това, че е вдигал шум в магазина", каза прокурор Белева. Той е нанесъл три прободни рани в горната част на тялото на 52-годишния мъж.

Убиха мъжа на районна съдийка в Нова Загора

Извършителят - 44-годишен, е осъждан за кражби, за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и за причиняване на телесна повреда. По информация на полицията той често пътувал в чужбина, родителите му работят във Франция.

Той е употребил алкохол, като на местопроизшествието е бил тестван с дрегер, който е отчел около два промила алкохол в кръвта. "Извършителят не е психично болен, каквито публикации се появиха в медиите", каза Белева.

"На 20 октомври същият мъж е нанесъл прободни рани на друг мъж в Нова Загора", каза директорът на Областната дирекция (ОД) на МВР в Сливен ст. комисар Димитър Величков. Тогава е бил задържан за срок от 24 часа.

На извършителя е повдигнато обвинение за умишлено убийство, задържан е за 72 часа с прокурорско постановление и предстои да бъде внесено искане за постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Предвиденото от закона наказание е от 10 до 20 години затвор.

Велина Василева, БТА