Набелязаха мерки и действия във връзка с убийството на ученичката в Сливен
Набелязаха мерки и действия във връзка с убийството на ученичката в Сливен / Dariknews.bg, архив

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева е в Сливен във връзка с трагичния инцидент, при който бе убито 15-годишно момиче.

„Тук съм, за да подкрепя колегите, професионалистите от органите за закрила в планиране на краткосрочните мерки за осигуряване на безопасност и закрила на децата. Всички мерки са насочени именно към това - да бъдат намерени всички ресурси и да бъдат обединени усилията на институциите с оглед на действията, които те ще предприемат по компетентност”, каза Жечева.

Днес тя участва в работата на Координационния механизъм за взаимодействие в случай на деца, пострадали от насилие и в риск от насилие, в който ДАЗД има законовите функции да оказва методическа подкрепа.

Конкретните действия, които са набелязани са свързани с кризисната интервенция, която ще бъде планирана на различни нива; работата с децата, с преподавателите и с родителите.

В неделя - 8 ноември, ще се проведе извънреден педагогически съвет, на който преподавателите ще се срещнат с група от психолози, за да се установят нуждите и на децата, и на преподавателите. За понеделник, 9 ноември, е насрочена извънредна родителска среща.

Днес е обсъждана още сигурността и безопасността на децата в училище. Още в понеделник ще бъде разпоредена проверка, за да се видят всички действия по безопасността в училището, където стана убийството. Обсъждан е и въпросът как ще се работи с медиите, да има точна, ясна информация по случая, която ще даде възможност да се овладее стресът и паниката, които са опасни за децата.