Митрополит Галактион освети новооткритата църква в село Дядово
Митрополит Галактион освети новооткритата църква в село Дядово / Интернет

Навръх християнският празник Възнесение Господне (Спасовден), Старозагорският митрополит Галактион освети новооткритата църква в село Дядово, община Нова Загора.

Православният храм „Свето Възнесение Господне“ е дело на строителни предприемачи от Свети Влас. Дядово е родното място на майка им, а те от години развиват селскостопанска и земеделска дейност в региона.

Църквата се намира в непосредствена близост до старата, която датира от 1830 г. От близо 20 години обаче тя е разрушена и не функционира. Новата постройка, разположена върху 140 кв.м. площ, е изградена за две години и половина с изцяло собствени средства. Архитектурният проект е на вече покойната арх. Ваня Тончева, автор на проектите на някои знакови сгради в града на липите, сред които старозагорската обсерватория и този за реконструкцията на стария театър.

„Това е четвъртият православен храм построен от предприемачите, подпомогнали са финансово десетки други църкви и манастири, в момента градят две нови. Те са сред най-мащабните спомоществователи на православната ни църква от 1989 г. насам“, заяви проф. Божидар Димитров