Министър Трайков: С високи изкупни цени се насърчава „зелената енергия”
Министър Трайков: С високи изкупни цени се насърчава „зелената енергия” / Дарик Сливен

С високите изкупни цени на електроенергията от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ държавата насърчава развитието в тази област. Така министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков отговори на въпрос на Дарик може ли инвестиция в „зелена енергия" да бъде основание за вдигане цената на тока. „Когато нараства делът на тези централи, а цените на изкупуване са толкова по-високи от останалите, няма как това да не се отразява на цената. Обаче, за да е ясно колко точно идва от това и колко, поради други причини, във фактурите има отделен ред - цена за „зелена енергия", обясни министърът.

Сега делът на енергия от ВЕИ е около 10%, като голяма част от тях е от ВЕЦ-ове, които имаме от по-рано и от които цената не е висока. Средната цел за Европейския съюз като цяло е 20% до 2020 година, а нашата цел е по-малко амбициозна - 16%, каза още Трайков.

Той посочи, че в новия закон има стремеж да се даде механизъм за формиране на цените, който от една страна да разреши постигането на тези 16 %, но от друга да не стимулират бесен инвеститорски интерес, който се вижда през последните години.

Нашумялата тема за електроразпределителните дружества /ЕРП/ Трайков коментира така: „Процесите в енергетиката и разделянето на компаниите  не са защото някой иска да има още една компания по веригата. Естествените монополи - собствениците на мрежите на високо напрежение /НЕК/ и на високо и ниско ЕРП-тата са в регулиран пазар, цената им се определя от ДКВЕР и са като една магистрала, в която всеки търговец при равни условия, може да използва, за да предлага енергия на потребителите".

Трайков каза още, че според него цената, която ще определи ДКЕВР за енергията, произведена от фотоволтаици ще бъде по-ниска от сегашната.