Министър Танева: Националните субсидии зависят от актуализацията на бюджета
Министър Танева: Националните субсидии зависят от актуализацията на бюджета / БГНЕС, Архив

Изплатени са първите обезщетения заради епидемията „син език“, средствата са в областните дирекции по безопасност на храните. Това съобщи в Сливен министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя уточни, че  има забавяне в обработката на докумените в Българската агенция по безопасност на храните, но до 17 ноември, понеделник, ще бъдат готови, а обработените са върнати в областните дирекции и първите близо 300 000 лева са преведени за изплащане на обезщетенията за „син език“.

Преди актуализацията на бюджета общата сума е 1,5 млн. лв, в актуализацията има заложени още 2 млн.лв. „До края на другата седмица мисля, че ще намерим вариант преди актуализацията на бюджета да бъдат изплатени всички коменпсации“, заяви земеделският министър.

В актуализацията са заложени и 70 млн. лв. за Държавен фонд "Земеделие". „Това е сума приблизително 70% от общите национални доплащания които ще бъдат разплатени веднага след обнародване на бюджета“, каза министър Танева.

Десислава Танева обясни, че ще се търяст съвместни решения с браншовите организации за намиране на допълнителни възможни мерки за подкрепа на сектора животновъдство, който преживява най- тежките си години.

„Всички усилия трябва да бъдат насочени към кампанията за директни плащания догодина и подготовка на съответния софтуер за стартиране на Програмата за развитие на селските райони“ категоричен министърът на земеделието Десислава Танева.