Министър Гагаузов: Финализираме договорите за нефтопровода и за „Тракия”
Министър Гагаузов: Финализираме договорите за нефтопровода и за „Тракия” / Дарик Сливен

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагагаузов ще внесе утре в Министерски съвет доклада за нефтопровода „Бургас-Александуполис”. Най-вероятно на 6-ти март в Атина с участието на тримата министри от България, Гърция и Русия ще бъде подписан договорът за изграждането му. Това заяви пред журналисти в гр. Шивачево министър Гагаузов. Според него след подписването на договора ще започне строежът на обекта.

Мисля че ефектът е очеваден във всяко отношение и в този смисъл времето, което беше необходимо за да се стигне дотук не е само празни приказки, каза министърът и добави: „Просто трябваше да дойде момента, в който нефтът минаващ през Босфора, да бъде по-скъп от нефта минаващ през нашия нефтопровод. Това време е дошло и затова започваме да го правим.” Според министър Гагаузов петролопроводът трябва да бъде готов до края на 2010 година и през 2011 да започне функционирането му. Предварителните разчети били до края на тази година да приключи проектирането и Оценката за въздействието на околната среда, след което да се продължи с работното проектиране, и най-вече на терминалите в Бургас и Александруполис и на припомпващите станции и мястото където те трябва да бъдат разположени по трасето.

Според Гагаузов пълни глупости са критиките, че вредите от нефтопровода ще са повече от ползите. Те идвали от хора, които никога не са искали нищо да се случи.

 

Очаква се договорът за магистрала "Тракия" да бъде финализиран скоро, в момента екипите работят по уточняване на текстовете в него, тъй като той е твърде обемен и ще надхвърли хиляда страници. Това каза в Шивачево днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Според него е възможно екипите, които работят по написването на договора да не приключат до края на 15-дневния срок. В такъв случай най-вероятно ще подпишем принципно споразумение и ще помолим да се включи и някоя от банковите институции, за да се прецизират още веднъж текстовете, допълни министърът. Той изрази надежда, че работата около договора ще приключи в най-скоро време и ще започне изграждането на магистралата. Министър

Гагаузов каза, че след подписване на анекса се дава тримесечен срок за осигуряване и откриване на финансирането от страна на концесионера, след което в 36-месечен срок трябва да бъде завършена изцяло магистрала „Тракия”.