Миналото на Сливен оживя във фотоизложбата
Миналото на Сливен оживя във фотоизложбата / Община Сливен

Изложбата „Моят град в годините отминали" бе официално открита от кмета на Сливен Кольо Милев. Изложбата представя 43  фотографии от фонда на Регионален исторически музей Сливен.

Снимки от албум на цар Фердинанд от 1907 г. и още по-стари произведения на Д. Михайлидис от 1879 г. разгледаха вчера посетителите в зала „Май". Произведенията пресъздават облика на Сливен в периода 1878 - 1940 г. На тях се виждат градския център, общи изгледи, строежът на сегашната общинска сграда, старият конак, който е бил дом на сливенската община след Освобождението, построяването на паметника на Хаджи Димитър и площада около него.

Запазена е и снимка от Аба пазар, разрушен от отстъпващата турска армия през 1877 - 1878 г. В снимки е запечатано времето на изпитването на новата железопътна линия, преминаваща по моста на река Коруча през 1930 г.

Показани са къщи, строени през Възраждането, училища, театър „Зора" и завесата, изработена специално от художника Йордан Кювлиев.

Снимка на колоездачен събор на площад „Хаджи Димитър" през 1911 г. свидетелства колко масов е бил този спорт в началото на миналия век. Показана е първокласната държавна болница.