Местната комисия за борба с трафика на хора стартира кампания „Трафик на хора: Време за действие”
Местната комисия за борба с трафика на хора стартира кампания „Трафик на хора: Време за действие” / Община Сливен

Местната комисия за борба с трафика на хора /МКБТХ/ стартира информационна кампания по повод 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора. В рамките на кампанията „Трафик на хора: Време за действие” са планирани поредица от инициативи, с цел повишаване на  информираността на гражданите по проблемите, свързани с трафика на хора - информационни срещи и прожекции на филми, разпространение на брошури, картички и постери, както и флашмоб с доброволците към МКБТХ - Сливен.

Вече са направени прожекции на документалния филм на Йордан Димитров „Червено - като червило и като кръв“ в ПГХТ „Акад. Н. Неделчев”, ХІ СОУ „К. Константинов” и ІХ ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Предстои филмът да бъде прожектиран и в ГПЗЕ „Захарий Стоянов”, ПМГ „Добри Чинтулов”, VІІ ОУ „Панайот Хитов”, Социално педагогическите интернати в с. Драгоданово и Стралджа , Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, НЧ “Хаджи Димитър - 1937”, Езиков Център Радар.

"Червено - като червило и като кръв" е филм, който разказва три истории на жени, станали жертва на трафик на хора. Как фалшивата любов и мечтите за по-добър живот са се превърнали в примамка за героините, които са били въвлечени в свят на унижение и болка.

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.

 

Един от най-добрите начини да предпазите себе си от рискови ситуации е да се информирате!