Ямбол
Ямбол / Деян Герговски
Дошли сме да гоним злите духове, казва Стоян Димитров. Той е част от кукерска група от Ямбол. Младежът допълва, че с тези танци пазят традициите. 

Стоян разказва, че участва в кукерските игри още от бебе. Майка ми е играла, докато е била бременна с мен, обяснява той.

Това е магия, голяма, не може да се сравни с нищо друго, категоричен е ямболлията.

В редиците на кукерското хоро не липсваха и жени. 

Ямбол
Деян Герговски



Гледах другите как играят и така се запалих. Всичко започнало преди 5 години, когато Миглена Георгиева била на 14 години. Въпреки, че носията й е близо 20 килограма, момичето казва, че не й тежи - "Напротив, прекрасно е". Усещането е уникално, не може да се опише - трябва да пробвате, казва още тя. 

Ямбол
Деян Герговски



Оказва се, че дори хора, които са родом от региони без кукерски традиции, обличат костюми маски и се включват в магията на "Кукерландия".

Ямбол
Деян Герговски



Аз кукери не бях виждала, понеже в Пловдив няма, обяснява Емилия Червенкова. Откакто се преместила в софийското село Миркова, влязла в група на кукери.

Откакто съм в Мирково съм кукер - вече 10 години, разказва Емилия. Групата сама прави костюмите си, а сценариите за изпълненията се пишат от баба от селото - за да са автентични.

Нейният костюм е около 20 килограма. Тежко е, но усещането е неописуемо - трябва да се пробва, казва младата жена. Тя има и обяснение за ролята на жените в кукерския ритуал.

Има зло и е редно жените да гонят злото, категорична е Емилия.