Кметът на Нова Загора извърши оглед на спукана  тръба в района на Стоил войвода
Кметът на Нова Загора извърши оглед на спукана тръба в района на Стоил войвода / Общински пресцентър Нова Загора

Кметът на Нова Загора  Николай Грозев и неговите заместници извършиха оглед на спуканата  водопроводна тръба на ЛОТ 2, в участъка Стара Загора -  Нова Загора в близост до новозагорското село Стоил войвода.

Поводът за внезапната проверка е липсата на вода в селата на юг от магистралата, съобщиха от общината. Населението е без вода вече десет дни.

Кметът Грозев заяви  „На 26 юни трябваше да бъде издаден акт 16, но щом разбрахме за аварията, прекратихме процедурата по издаването му и поискахме среща с изпълнителните директори на фирмата изпълнител". На срещата се оказа, че проблемът с водата е причинен от връзка на главния водопровод при АМ „Тракия" ЛОТ 2. Още при проектирането е било предвидено водопроводната тръба да бъде с налягане 10 атмосфери, което се оказва крайно недостатъчно и водопроводната връзка се разрушава. На срещата се договорихме да бъде заменена водопроводната тръба с друга, с налягане 16 атмосфери. Тя е закупена и днес трябва да бъде доставена. Надяваме се най-късно до утре вечер да бъде възстановено подаването на вода за питейно-битови нужди в новозагорските села, южно от АМ „Тракия".