КАТ отново ще глобява след снимка от патрулка, но по нови правила
КАТ отново ще глобява след снимка от патрулка, но по нови правила / Sofia Photo Agency, архив

Пътните полицаи отново са въоръжени с мобилни камери. След решението на съда, което забрани електронните фишове от мобилни камери, КАТ отново ще глобяват след снимка от патрулка. Но по нови правила.

След решението на съда, много шофьори останаха с впечатлението, че полицаите вече нямат право да ни глобяват след снимка с мобилна камера. Истината обаче е друга - полицаите имат право да ни снимат, но трябва да ни пишат акт на място. Те просто не могат да ни издават електронен фиш.

Пред полицаите обаче, има повече ограничения, отколкото пред нарушителите на пътя. Катаджиите могат да снимат само на определено място, след поставени пътни знаци и само след като са предупредили шофьорите къде ще застанат.

Освен това шофьорите много добре знаят как да надхитрят катаджиите - дават си знаци със светлини, че в района има патрул, намаляват само там, където е патрулката, а след това пак нарушават всички ограничения на скоростта.

И още едно улеснения за нарушителите - ако има повече от две коли в снимката, никой не може да бъде глобен. Така за пред полицейския патрул всички са изрядни..., поне докато не бъдат спрени.

И ако преди решението на съда камерите на КАТ заснемаха стотици нарушения на ден, сега успяват да заснемат много по-малко, защото спирането на кола и писането на акт отнема твърде много време, в което десетки други коли нарушават правилата и няма кой да ги спре.

Източник: NovaNews.bg