Изложба „В името на драгоценното ни Отечество”
Изложба „В името на драгоценното ни Отечество” / Дарик Сливен, Архив

Изложба „В името на драгоценното ни Отечество” открива днес Регионалния исторически музей в Сливен. Събитието ще бъде открито днес в 11 часа в зала „Май”.

Тя е посветена на 175-годишнината от рождението на воеводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа. След това програмата в чест на Хаджи Димитър продължава пред едноименния паметник в града с ритуал по полагане на венци и цветя.

На 12 май музеят представя изложбата „Спасените реликви” в Апелативен съд – Бургас, а на 15 май музеят  участва с изложбата „Завещано от траките” във Велики Преслав, където ще представи ценни предмети от експозицията си „Тракийско изкуство”.

Историческият музей в града е подготвил силна програма и за 16 май, когато е Нощта на музеите и галериите, която също е включена в програмата на Майските дни на културата в Сливен. „Хубаво е децата от област Сливен да се запознаят с историческите събития, случили се в нашия град, с културата и традициите му”, посочи Бисерка Василева – Михалева, началник на Регионалния инспекторат по образование.

По нейни думи инициативите между двете институции в града – инспектората и музеят дават положителни резултати, защото във всяко училище съществуват ученически съвети и ученически формирования,  без които съвместните идеи не биха се реализирали толкова успешно.