Иван Славов: Натрупаните финансови задължения на Община Сливен нямат прецедент за страната за годините на преход
Иван Славов: Натрупаните финансови задължения на Община Сливен нямат прецедент за страната за годините на преход / Дарик Сливен

Натрупаните финансови задължения на Община Сливен нямат прецедент за страната за годините на преход. Те предопределят и тежки години за Сливен, заяви днес на пресконференция пред журналисти кандидатът за кмет на Коалиция „Съюз за Сливен" Иван Славов. „Ние сме оптимисти, знаем, че ще намерим изход във всяка сложна ситуация, но управлението на общината през последните години е престъпление към гражданите й. Дълговете на Йордан Лечков са много тежък факт и ще е особено трудно за онези, които са на издръжка от бюджета на общината, смята Славов. Парадоксът с тегления тези дни пореден кредит ни кара да припомним ролята на държавата за натрупаните финансови задължения. Възмутителното е, че техният товар се увеличава и с нейна подкрепа - финансово министерство, Комисия за финансов надзор. Неизбежно, търсенето и на имуществена отговорност от пряко виновните е наш приоритет", заяви Иван Славов.

„Сливен не е общината, която е на второ място по задължение, след Видин, каквито са официалните данни, на първо място е", допълни пред журналистите председателят на коалицията Радостин Русев. По думите му дългът на общината е за повече от 80 милиона лева. Официалните 13 милиона лева дълг са осчетоводените от Лечков, останалите са прикрити в баланса и одита, отбеляза Русев. Той попита как става така, че тези документи са били заверени от Държавния финансов контрол без резерви. На въпрос как е бил натрупан толкова голям дълг, Русев отбеляза, че е имало злоупотреби при изграждането на бул."Г.Данчев", на Художествената гимназия, на социалния патронаж, на спортните зали. „Не е фактурирано и не е разплатено, задълженията сигурно са дори повече, но хората ги е страх да си потърсят правата", заяви председателят на коалицията.

Кандидатът за кмет Иван Славов се ангажира да има проверки на всички случаи, които предизвикват съмнение за нарушение, и от виновните да бъде потърсена материална и криминална отговорност. Кампанията ни е ориентирана към срещи с максимално широк кръг от хора от общината и областта, няма да остане непосетено място, дори някои ще посетим и по два пъти, отбеляза Иван Славов. По думите му разговорите с хората протичат при много голям интерес, като се открояват сериозни проблеми, създадени от досегашното управление на общината. Славов даде за пример срещата си с избирателите на квартал „Комлука", където са били установени и коментирани фрапиращи проблеми. Въпреки тежката ситуация, смятаме, че ще намерим варианти те да бъдат решавани, когато спечелим вота, отбеляза Славов.

Председателят на Коалиция „Съюз за Сливен" Радостин Русев допълни, че вече е завършил първият етап на предизборната кампания, която е включвала постоянни срещи с граждани, представители на различни сдружения и отделни хора. По думите му тези срещи са били много полезни за завършване на платформата на коалицията и програмата за управление. „До 19 октомври програмата ни е отворена и приемаме всяка реална и изпълнима цел, на тази дата документът вече ще бъде готов и представен", заяви председателят на коалицията. На въпрос кого биха подкрепили на предстоящия вот за президент, Иван Славов и Радостин Русев бяха категорични, че това е въпрос на личен избор. „В нашата коалиция са представени хора от различни партии - от целия политически спектър, ние няма да определяме как да се гласува за президент, това е въпрос на персонална преценка", отбеляза Русев.

Той информира, че е завел дело за клевета срещу Йордан Лечков заради негови твърдения в пресата, че Русев е злоупотребявал със средства и „купувал" прокурори и съдии. Искът е за неимуществени вреди на стойност 100 000 лв. На пресконференцията стана ясно, че коалицията е подала сигнал в Окръжна прокуратура за ремонтите по булевардите „Братя Миладинови" и „Хаджи Димитър". Според сигнала, там се извършва незаконно строителство на водопреносна и газопроводна мрежа.