/ Община Котел
Близо 14 000 хиляди души посетиха тазгодишното издание на фестивала на “Етносите, багрите и Котленския килим“. Посетителите на Котел бяха посрещнати в импровизираните "Села на етносите", в които български, турски, каракачански и ромски етноси показваха своите нрави, обичаи, кухня, танци, носии и запознаха всички присъстващи на празника с характерния бит на всеки един от тях.

„Модата се мени, фолклорът остава“ (СНИМКИ)

Изложението на котленски килими, както и демонстрацията на тъкачество и естествено багрене на вълна показа за поредна година, че изработката на местния килим е трудоемка и че всичко се прави с ръчен труд, голямо внимание и старание. И тази година дългоочакваното събитие донесе много изненади, положителни емоции, вкусна храна и забавление на всички присъстващи.

Котел
община Котел

Многолюдната публика пред голямата сцена „Естрада“ видя и чу изпълненията на ансамбъл "Българе", ансамбъл "Странджа", НУФИ "Филип Кутев", Нелина, рок група „Крос“, на много самодейни състави и на легендарната група "Диана Експрес", които накараха публиката да се чувства фантастично. Пред събралите се зрители изпълнителите доказаха, че владеят прекрасно езика на музиката и танца и с него вдигнаха всички на крака.

Котел
община Котел


По време на фестивала от цяла България в Котел дойдоха майстори на народни инструменти. Гостуваха ни шеф Андре Токев, писателят Нидал Алгафари и майсторът на дърво – Крум Велев, който остави за спомен на града красива пейка, същинско произведение на карвинг изкуството. Тя вече краси зелените площи пред „Галатанското училище“ и допълва екстериора на градинка.

Котел
община Котел


Финалът на тазгодишното издание на фестивала бе запазен за най-малките гости на празника, които по време на образователно-познавателните и развлекателни занимания в неделния ден показаха завидни познания и сръчност в килимарския занаят.

Най-добрите майстори на народни музикални инструменти сториха облог в Котел

По време на фестивалните дни, организаторите бяха поставили благотворителни кутии за набиране на средства, в помощ на Болградската гимназия „Георги Раковски“ като тази кампанията ще продължи още един месец. Министерството на културата, Община Котел, дарители и граждани-доброволци от Котел помогнаха за успешното реализиране на фестивала.

Областният управител Чавдар Божурски: Всяко посещение в Котел предизвиква вълнение (СНИМКИ)

Следващият голям форум от културния календар на Община Котел е мотосъборът в местността „Сайганица“, с. Кипилово, който ще се проведе през месец юли.