Езиковата гимназия подписа споразумение с Гьоте институт
Езиковата гимназия подписа споразумение с Гьоте институт / netinfo
Споразумение между Гьоте институт и Гимназията за преподаване на западни езици „Захари Стоянов” в Сливен бе подписано днес. Своите подписи под документа поставиха директорът на гимназията Дамян Петров и философът доц. Буркхард Исел – ръководител на езиковия отдел в Гьоте институт. Споразумението е част от инициативата „Училища”Партньори за бъдещето”, подета от министъра на външните работи в Германия Щайн Майер. По програмата са отпуснати 54 млн. евро. Целта е да се създаде мрежа от поне 1000 училища по цял свят, в които ще бъде въведено или разширено обучението по немски език.

„В тези училища ще бъдат подкрепени много проекти и дейности, свързани с Германия и немския език и учениците ще могат да положат стандартизирани изпити за ползване на немски език в Гьоте институт. За учителите ще има възможност за по-добра квалификация”, заяви Елизабет Хорнунг – културно аташе към посолството на Германия у нас. Учениците ще могат да участват в олимпиади по немски език и в курсове за изучаване на езика директно в Германия.

Дамян Петров изрази задоволство от подписването на споразумението и увери, че учители и ученици ще направят всичко възможно, за да защитят доброто име на училището не само в Сливен, но и в цялата страна.