Димитровден - празникът на Сливен
Димитровден - празникът на Сливен / Община Сливен

Румен Андонов, изпълняващ длъжността кмет на община Сливен поднесе поздравление към сливенци по случай празника на града - Димитровден на тържествен концерт за връчване на годишните награди на общината.

Концерт-спектакълът се състоя в голямата зала на Драматичния театър „Стефан Киров". Гости на празника бяха Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий, министър Десислава Танева, предишни носители на наградите на община Сливен, общински съветници, много граждани.

„Заставам пред вас обзет от особено вълнение, благодаря ви, че сме заедно. Вашето присъствие тук е израз на безспорно уважение към Община Сливен, която имам честта да представлявам, каза в словото си Андонов.

Изключителна привилегия и радост е, че тази тържествена вечер на мен се пада честта да посрещна от името на Община Сливен трима заслужили българи. Те са успели личности, водачи с харизма, зад които винаги могат да застанат хората, да им се доверят, да ги следват, да работят за тях. Те вдъхновяват и утвърждават ценностите, на които се крепи осмисленото ни присъствие и съжителство в обществото, въпреки многобройните трудности и изпитания. След броени минути ще излязат пред нас, за да им засвидетелстваме благодарността си. И нека свети Димитър ги закриля. Нека пази и вас, уважаеми съграждани! „

Голямата награда на община Сливен на името Добри Чинтулов се присъжда на имена, всяко от които е оставило дълбока следа в българската литература и изкуство.

Избраникът на обществената комисия да носи това високо отличие за 2015 година е актьорът и преподавател проф. д-р Атанас Атанасов. Творческият му път започва от сливенската сцена, на която в продължение на 5 години той изгради забележителни роли. Днес Атанас Атанасов е сред най-ярките имена в съвременното българско театрално изкуство и уважаван преподавател.

Наградата връчи Румен Андонов.

„Моето присъствие тук и сега е една от най-големите ми изненади през последните ми години...Сливен е градът от който започна моето съзнателно житейско пътуване. Тук разбрах, че пътуването не е придвижване, а движение. Благодарен съм за срещите си с хората на изкуството в този град. Благодаря за приятелството и незабравата, за това, че цветните им и неизбледнели спомени от моето присъствие в сливенския театър събудиха отново една отлетяла реалност...Останалото е мълчание...Защото ничия човешка суета, дори и актьорската, не е в състояние да надмогне опиянението от принадлежността си към списъка на удостоените с тази чест личности, с които всяка нация би се гордеела. Благодаря Ви за подарения миг вечност! Това сподели Атанас Атанасов при връчване на голямото отличие на община Сливен.

Димитровден - празникът на Сливен
netinfo

Наградата „Милосърдие" тази година се присъжда на д-р Комня Минчева, дългогодишен ръководител на Неонатологичното отделение на областната болница в Сливен. Наградата връчи зам.- кметът Румен Стоилов.

„Убедена съм, че много жители на Сливен заслужават тази награда. Аз съм облагодетелствана, защото лекувам най-малките - децата. Няма как, заставайки до леглото, или кувьоза на едно малко дете, да не проявиш съчувствие, съпричастност, доброта, за да спасиш живота, да върнеш здравето и по този начин да дадеш шанс на това дете за в бъдеще. Ако имах втори шанс да избирам професия, отново бих избрала да съм лекар, и то лекар на деца. Благодаря на ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" и на персонала на Неонатологичното отделение, където вече 35 години работя. Без тяхната подкрепа, разбиране, уважение и обич не бих постигнала нищо, каза в словото си д-р Минчева.

Наградата за стопанска инициатива на името на най-известния български предприемач Добри Желязков връчи зам.-кметът Румен Андонов. Тази година тя се присъжда на Калоян Ганев, ръководител на „Карио ООД" - една от популярните и най-бързо развиващи се компании за автоуслуги и автомобилни консумативи в страната. Във фирмата работят над 300 висококвалифицирани служители в 10 града в България. Калоян Ганев е на 43 години, баща на 3 деца.

„Когато преди 21 години основах компанията - тогава от фирма с един човек, имах две простички правила - за честно и коректно отношение към клиенти, партньори и служители, другото - да продаваме и предлагаме само качествени продукти и услуги. През годините научих и служителите да спазват тези правила. Тази награда показва, че сме на прав път и тя е изключително ценна за мен и ни мотивира да продължаваме напред, каза Калоян Ганев.

Поздравителен адрес до кмета и гражданите на Сливен се получи от Бойко Борисов - министър-председател на Република България. „Бъдете здрави и все така предприемчиви, трудолюбиви и упорити. Бъдете хора със самочувствие и увереност в силите си! Вярвам, че щом работим честно и всеотдайно, ще успеем да направим България и всяка нейна община по-добро място за живеене. С общи усилия можем да постигнем по-големи резултати, защото партньорството и диалогът са предпоставка за крайния успех. Честит празник!", пише в поздравителния адрес.

Поздравителни адреси се получиха от Главна инспекция по труда, Военно формирование 22 220, МБАЛ „Сливен" при Военно-медицинската академия София, Съюза на българските композитори, РАО „Тракия", от г-н Метин Тюрк - Прокурист на
"Язаки България" ЕООД.

Спектакълът за връчване на наградите на общината бе под ръководството на театралния режисьор Петър Кауков. Признателната сливенска публика се наслади на изпълнения на Симфоничния оркестър. Диригент на празничния концерт тази вечер бе Лучано Ди Мартино, солисти Цветелина Василева - сопрано, Иван Момиров - тенор и Юлиян Константинов - бас, както и на Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен". Водещи на церемонията бяха артистите от Сливенския театър Вяра Начева и Ивайло
Гандев.

На откритата сцена на площад „Хаджи Димитър" свириха музикантите от група Д2. Тържеството завърши с празнични илюминации.