Дихателните инфекции са водещи сред заразните болести за миналата година
Дихателните инфекции са водещи сред заразните болести за миналата година / netinfo

Шестима души са починали от заразни болести през 2008 г. в Сливенска област, съобщиха от РИОКОЗ. За периода са регистрирани 1 960 случая на остри заразни заболявания. Заболеваемостта е 943,28 на сто хиляди души.
Водещи са дихателните инфекции, следвани от чревните инфекции, вирусните хепатити и трансмисивните инфекции. През 2007 г. смъртните случаи от заразни заболявания са били 11. Най – много от имунизираните в кабинетите на РИОКОЗ са живеещите в социални заведения, Центъра за спешна помощ, служители на инспекцията, които са най – уязвими за заразни заболявания.
През годината на държавен здравен контрол са подлежали 6 156 обекта. Издадени са 594 предписания, съставени са 174 акта за хигиенни нарушения и наказателни постановления на обща стойност 21 490 лв. С най-висок дял да постановленията по Закона за здравето, следвани от тези по Закона за храните.
От експлоатация са спрени 28 обекта, издадени са 174 заповеди за заличаване на регистрацията на обекти по Закона за храните. 16 души са отстранени от работа заради нередовна здравна документация.