Депутатите приеха решение за откриване на филиал - Сливен в структурата на Медицински университет-Варна
Депутатите приеха решение за откриване на филиал - Сливен в структурата на Медицински университет-Варна / Dariknews, Архив

Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта в парламента прие проект за решение за откриване на филиал - Сливен в структурата на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов"-Варна, внесен от Министерски съвет.

Предложението бе прието от правителството на заседание през декември миналата година. Във филиала ще се подготвят бакалаври по специалностите от регулираните професии „медицинска сестра" и „акушерка" от професионално направление „Здравни грижи". Определеният капацитет на всяка от специалностите от агенцията по акредитация е 80 студенти.

Инициативата е на народния представител от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева след проучване на общественото мнение за необходимостта от разкриване на подобно учебно заведение, на Академичния съвет на Медицинския университет и е подкрепена положително от Националната агенция за оценяване и акредитация. Филиалът се открива, за да се отговори на нарастващата потребност от медицински сестри и акушерки в региона на Сливен.