Ден на розовата фланелка в Стралджа
Ден на розовата фланелка в Стралджа / Общински пресцентър Стралджа

 

Ученици от различни класове в СОУ „П. К. Яворов” в Стралджа се включиха в инициативата за борба с тормоза и насилието в училище. Организирани в инициативата на Училищен ученически съвет те изразиха своята позиция и съпричастност към идеята като облякоха розови дрехи и аксесоари, поставиха и стикери, изработени от дванадесетокласници, с надпис: „Тормозът спира тук!”. Всички се снимаха  в общи снимки, чрез които да дадат пример на връстниците си с цел популяризиране Денят на розовата фланелка и разпространяване посланието, което се отправя към младите хора.

Ден на розовата фланелка в Стралджа
netinfo

Всяка година в последната сряда на месец февруари СОУ ”П. Яворов” се присъединява към инициативата „Ден за борба с тормоза в училище”,  известен още и като Ден на розовата фланелка. Началото е поставено с протест срещу инцидент в едно канадско училище. Тогава събитието е организирано от двама ученици. При откриването на учебната година през 2007 г. група по-големи момчета се подигравали на техен съученик, че дошъл на училище в розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден двамата ученици – организатори купили 50 розови фланелки и ги разпространили сред останалите в училище в подкрепа на своя съученик.

27 февруари е обявен за Световен ден за борба с тормоза в училище и се отбелязва по целия свят в хиляди училища. На този ден учениците носят розови тениски или други розови дрехи, на които пише „Тормозът спира тук!” и Ден на розовата фланелка.