Дарение от научна литература на проф. Крумка Шарова получи музеят
Дарение от научна литература на проф. Крумка Шарова получи музеят / Дарик радио

Сливенският исторически музей получи голямо дарение от литература, от личната библиотека на покойната проф. Крумка Шарова, съобщи за Дарик директорът на музея Георги Кюпчуков. Дарението включва голямо и все още неизброено количество научна литература, събирана от проф. Шарова, на която през миналата година бе присъдена наградата на община Сливен на името на „Д-р Иван Селимински”.

Приемаме това дарение като оценка на научните постижения на екипа на сливенския музей, каза Георги Кюпчуков. Според него през следващите няколко месеца ще се извършва научна обработка на дарението. Намеренията на ръководството на музея е то да бъде обособено в отделно помещение при специален статут, за да може да се ползва от историци, етнографи, краеведи и всички, които се занимават с изследователска дейност.

Книжният фонд на сливенския музей надхвърля вече 16 хил. тома научна литература и с това дарение музеят става най-богатият на книжен фонд от провинциалните музеи, каза още Кюпчуков. Дарението от над 6000 тома ще бъде представено официално пред сливенската културна общественост, след неговата обработка.