Д. Танева: Костов се опитва да реанимира влиянието си сред обществото
Д. Танева: Костов се опитва да реанимира влиянието си сред обществото / сн. архив Дарик - Сливен

Това е изключително политическо говорене, за да може Иван Костов да реанимира политическото си влияние сред обществото, за което има огромно значение каква е цената на хляба. Така депутатът от ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева коментира изявленията на лидера на ДСБ Иван Костов за спекулации с цената на зърното и хляба. „България е пълноправен член на ЕС и нашата държава по никакъв начин не може да регулира цените на хранителните продукти, в това число и на хляба" - каза още Танева. Тя допълни, че цената на зърното, а от там и на хляба, се определя на международните стокови борси, където тази година са отбелязали своя пик.

В страната зърнения баланс е приблизително 1,58 млн. тона, което е предостатъчно до нова реколта и хлябът е гарантиран.

Ролята на държавата, в лицето на Комисията за защита на конкуренцията, е да не допуска картелни споразумения, които да налагат високи, непазарни  цени в обхвата на съответното споразумение, подчерта Танева. Според нея в страната само хлебопроизводителите са около 300, средно 10 във всеки областен град, и между толкова много оператори в сектора е много по-нормално да съществува остра конкуренция за съответния пазарен дял, отколкото картелни споразумения.

Десислава Танева каза още, че в личен план е много интересна за Иван Костов, заради отношението му към местната власт в Сливен и ангажирането му с опозицията в града.