Д-р Кокалов: Новият здравен министър ще стане жертва на колегите си
Д-р Кокалов: Новият здравен министър ще стане жертва на колегите си / Дарик Сливен

Българският лекарски съюз жертва още един лидер, тъй като за кратко време новият здравен министър ще последва съдбата на тези министри, които си отидоха, защото без финансова и политическа подкрепа реформа не може да се случи. Това заяви в Сливен вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.

По думите му д-р Стефан Константинов ще стане жертва на колегите си, защото те няма да спрат да търсят средствата си и по-добро финансиране на болниците. „Без яснота за здравната реформа и ще получи ли тя  финансова и политическа подкрепа всяка перспектива на всеки един министър е обречена", коментира още вицепрезидентът на КНСБ.

Той добави, че реформите в здравеопазването първо трябва да бъдат дебатирани в обществото и да бъде постигнат максимален граждански и политически консенсус, защото те обхващат повече от един мандат.

Становището на КНСБ е било винаги против доплащането на здравните услуги, особено в условията на криза и замразени доходи. „Това е самоубийство и политическо и социално. Не само защото това натоварва гражданите, но няма яснота по остойностяването на здравните услуги. А без него не може да се направи пакета здравни услуги и не се знае какво покрива вноската", бе категоричен синдикалистът.