Църквата почита Светите Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст
Църквата почита Светите Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст / Sofia Photo Agency, архив

Църквата почита днес паметта на тримата велики отци и учители на православната вяра и стълбове на богословието - Свети Василий Велики (379 г.), Свети Григорий Богослов (390 г.) и Свети Йоан Златоуст (407 г.). Това съобщи отделът „Връзки с обществеността” при Светия синод на БПЦ.

Православната църква от векове е отредила на този ден да се чества заедно паметта на тримата православни учители и така да се отдава почит на просветителското им дело. Този ден са избрали за свой празник висшите православни богословски школи - факултети и духовни академии.

За празника днес в академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” тържествената Света литургия традиционно ще бъде оглавена от архиерей на БПЦ-БП. На нея, по решение на Светия синод и с благословението на патриарх Неофит, гост на тържеството ще бъде Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. Той ще води литургията и ще приветства ръководството на факултета, преподавателите и студентите от името на българския патриарх и на Светия синод.