Общинарите в Стралджа са изпратили над 60 покани на гости - депутати, представители на министерства, институции, фирми за традиционния празник на винари и лозари Трифон Зарезан, съобщиха от общинския пресцентър. Начало на празника в 9.30 часа ще даде оркестър “Странджа”, следва официалното откриване от кмета Митко Андонов, веднага след това Цар Трифон на конски впряг ще потегли към лозята, където около 10.30 часа е традиционнито зарязване. Междувременно комисия ще дегустира домашни бели и червени вина в празничен конкурс.
Лозарството и винарството в Стралджа имат дълголетни традиции. Имало е добри майстори, които вадят по тон грозде от декар, подготвяли бъчви с бял мискет, има ги и сега, ще ги има и в бъдеще. Защото там, където е текло, пак ще тече. В района има добра почва за отглеждане на лозя, дори местността където стралджанци от години отглеждат мискета носи името ”Пясъка”. Никой не знае защо предпочитанието тук е предимно към сорта мискет, но до днес наздравиците се вдигат все с бяло вино. В миналото този сорт, който има две разновидности – бял и червен, за да бъдат ясни като обсъждат качествата им, кръстили единия “Сивчо”, а за да е ясно, че виното, което дава е по-серт и се иска тертип да го докараш, прибавяли “Чешит Сивчо”.
Утре, традиционно лозари и винари от града ще тръгнат към Пясъка, в конски впряг, нагизден и напет, ще ги води самия Трифон Зарезан. Ще има благословия за берекет, първата капка от старото вино ще иде за лозата, първата отрязана пръчка ще украси всяка от бутилките, втората ще кротне зад ухото на лозаря, пък ще вдигне наздравицата да достави радост и на душата си. Задължително е пресушаването на бурето, за да се освободи за новата реколта.
Денят за първата резитба в лозята е повод да се отвори приказка и за това, че 6000 дка с лозя в града вече поостаряха, някой стопани поддържат грижите, но други поизоставиха мискета и е време да се прави обновление. Млади бизнесмени заложиха терени с нови сортове във Воденичане, Иречеково, Недялско, и тенденцията е ясна. Стралджа ще си остане лозарски и винарски център. И все с добро ще се говори за майсторството на местните.