„Булчински открив” носи награди
„Булчински открив” носи награди / Общински пресцентър Стралджа

Колоритният народен обичай „булчински открив” превърна в успешен творческия сезон на читалище „Хр.Ботев-1922” в стралджанското село Поляна. С него самодейците се представят на различни събори и винаги печелят награди. След успешно представяне на народния събор „Мараш пее” и  две втори награди от фолклорния фестивал във Воден, самодейците прибавиха към отличията си още едно.  Статуетка и грамота за запазване и обогатяване на българските и международни традиции от ІІ Международен фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица”, който се проведе в Китен от 12 до 16 юни.

Ръководител на групата е Златка Дженкова. В репертоара са включени местни народни песни, пресъздаване на обичаи. Съхранителите на богатия местен фолклор от Поляна представят и характерните за селото народни носии, които впечатляват с красота, богатство на багри и орнаменти.

 

На 22 юни представителите на читалище „Христо Ботев-1922” в  Поляна  ще бъдат и на сцената на ІІІ-я Национален еньовденски събор на българския фолклор и българските национални ястия в старозагорското село Пряпорец, където отново ще покажат старинния обичай „Булченски открив” заедно с показ на местни народни ястия. Изява ще има и фолклорната певческа група.