/ iStock/Getty Images
"Близо 2200 новозагорци настояват да бъде запазена сградата на жп гарата в града". Това съобщи Кремена Петрова, общински съветник. Те са заявили своето становище в подписка, че сградата трябва да бъде съхранена.

Проект на НКЖИ "Реконструкция на гарови комплекси Стара Загора и Нова Загора" предвижда изграждане на ново приемно здание на гара Нова Загора в съответствие с европейските стандарти в областта до октомври, 2022 година.

В сливенския кв. „Речица“ започва изграждането на 32 км нова канализация

Гражданите настояват гарата да бъде обследвана и да получи статут на паметник на културата от местно значение. "Това е емблематична сграда за нашия град, построена е през 1918 година, обясни Петрова. Категорично не сме съгласни да бъде заменена от един павилион от термопанели.

Нова Загора е разрушена по време на Руско-турската война, а жп гарата е една от първите постройки на нова България. "Петрова посочи още, че имат подкрепата на Съюза на българските архитекти.

Кремена Петрова се е срещнала на 29 юли с министъра на културата проф. Велислав Минеков, за да представи мотивите на гражданите за запазването й. По думите й, министърът е разгледал сградата и е обещал своето съдействие.

Подкрепа да се запази гарата до становището на Националния институт за културно наследство е заявил и областният управител на Сливен Минчо Афузов.
БТА