Бизнесът има ниска мотивация да тегли кредити
Бизнесът има ниска мотивация да тегли кредити / netinfo

Отпускането на кредити в момента е трудно, но хората трябва да се насърчават и да правят опити. Това каза в интервю за Дарик Марлена Данева, представител на Националния фонд за микрокредитиране за Сливен, Ямбол и Бургас. Според нея бизнесът има ниска мотивация за своето укрепване и за старта на нова дейност.

„ Кредитирането на бизнеса е възможно чрез нашия проект, който вече е дейност на Българската банка за развитие, независимо от политиката на пълно затваряне на банките. Това е така, защото Българската банка за развитие отпуска гаранции върху онова обезпечение, което клиентите могат да предложат на банките-партньори. Желаещите да кандидатстват за кредит от фонда за микрокредитиране могат да се консултират с нас и най-вече с банките-партньори”, каза Данева.

Условията по кредитирането са почти същите от времето, когато проектът беше на Министерството на социалната политика и беше известен като „царски кредити”. Пари се отпускат в срок от седем години за инвестиционни нужди и до три години за оборотни средства. Кредитът е до 50 000 лв. за микропредприятия с персонал до 10 души. Проектът беше спрян през октомври 2008 г. , но от няколко месеца отново заработи, след като бе прехвърлен от Министерството на социалната политика към Българската банка за развитие.