9 сливенски фирми са заплашени от обявяване в несъстоятелност
9 сливенски фирми са заплашени от обявяване в несъстоятелност / Дарик Сливен, архив

9 фирми от Сливенска област с общ размер на задълженията над 4 млн. лева ще бъдат обявени в търговска несъстоятелност, съобщиха от офиса на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Сливен. Действията са предприети тъй като активите на фирмите не са достатъчни за обезпечаване на дълговете. Същевременно не е потърсен и контакт с приходната администрация за постигане на споразумение за разсрочено погасяване на задълженията. За 5 от случаите е сезирана и прокуратурата, която от своя страна ще проверява дали фалитите не са умишлени.

От началото на годината приходната администрация в Сливен е събрала над 13 милиона лева просрочени данъчни и осигурителни задължения. Над 90 фирми от Сливенска област са постигнали споразумение с НАП за разсрочено погасяване на дълговете си. По този начин е избегнат вариантът с публична разпродажба на движимите и недвижими вещи и активи на търговските дружества.

Същевременно от приходното ведомство в Сливен коментираха, че спрямо лицата и фирмите, които умишлено отбягват контакт с Националната агенция за приходите, въпреки многобройните уведомителни писма и покани за доброволно изплащане на задължения, мерките на принудителното събиране се прилагат с цялата строгост на закона. От началото на годината са  наложени запори на 778 банкови сметки, запорирани са 215 МПС, а 30 фирми са разбрали, че Националната агенция за приходите е възбранила недвижимите им имоти. Проведени са и 38 търга за разпродажба на имущество на длъжници. Сред извършените продажби през последния месец е имот на фирма в промишлена зона.