137 годишнината от гибелта на Апостола се отбелязва в Сливен и Ямбол
137 годишнината от гибелта на Апостола се отбелязва в Сливен и Ямбол / сн. архив Дарик - Сливен

Проявите за отбелязване на 137-годишнината от гибелта на Васил Левски в Сливен започват с поднасяне на цветя на релефа на Васил Левски пред параклиса „Св. Цар Борис I Покръстител", пред паметните плочи на негови сподвижници в кв. „Клуцохор" и пред паметника на Панайот Хитов  в кв. „Ново село" от 09.30 часа. В 10.30 часа ще има панихида в памет на йеродякон Игнатий в катедралния храм „Св. Димитър". Възпоменателната церемония и поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски на едноименния площад е предвидена за 11.30 часа.

Проявите, организирани от община Сливен в памет на Апостола, започнаха още във вторник с представянето на том 2 от книгата „Документалното наследство на Васил Левски" с участието на д-р Ст. Джавезов - председател на Фондация „В.Левски". В тях участват Светата Сливенска митрополия, Общинския комитет „Васил Левски", Регионалния исторически музей, Регионалния инспекторат по образование, Центъра за подготовка на танкови подразделения, Сдружение „Мати Болгария", Професионална гимназия по икономика „Проф. Димитър Табаков", ПМГ „Добри Чинтулов", 3-то основно училище „Д-р Иван Селимински". По традиция се очакват и много граждани и родолюбиви организации.

IV-то Общообразователно училище „Димитър Петров" не изневери на традицията и днес ще възроизведе традиционния Лъвски скок, дал свавното име на Васил Кунчев.

С урок за Левски ще отбележат годишнината от смъртта му читалище „Пробуда" Ямбол и клуб „Аз съм българче". Урокът е в НУ „Професор Нойков" от 10, 30 часа, а темата от е „Колко си ни нужен, Апостоле".

Традиционното поднасяне на венци и цветя и поклонение пред барелеха на Васил Левски в едноименната гимназия в Ямбол ще се проведе в 12, 30 часа.

В навечерието на 19 февруари бе изнесена лекция на тема „Посланията в документалното наследство на Апостола от Регионалния исторически музей Ямбол и читалище „Съгласие". Читалището бе и домакин на премиерата на книгата „Заради Дякона Игнатия", с автор Величка Настрадинова. Читалище „Пробуда" се включи в отбелязването на годишнината с урок за Апостола на „тема Всяка красота умира млада".