100 скаути, лагеруващи на Абланово, подновиха тържественото си обещание
100 скаути, лагеруващи на Абланово, подновиха тържественото си обещание / netinfo

Над 100 скаути участват в шестото национално джамборе, което се е събрало в местността Абланово край Сливен. Лагерът на скаутите е разположен на близо 16 декара площ, съобщи председателят на Националната организация на скаутите в България Светлозар Морфов. „Джамборе”, уточни той, е африканска дума и означава „сбор на родовете”. Най-малкият скаут в Сливенския балкан е 7-годишно момиченце от Варна.

Точно в осем часа българско време скаутите, лагеруващи в Абланово, се включиха в световната инициатива и подновиха своето обещание. Това направиха скаути в още 166 страни в света. Денят е избран, защото точно преди сто години на 1 август е било дадено първото скаутско обещание.

Текстът на обещанието е:

Давам честната си дума, че ще се старая според силите си:
* Да изпълнявам дълга си към Бога и Отечеството
* Винаги да помагам на другите
* Да спазвам скаутския закон

Над 1800 са скаутите в България, каза още Морфов. Като едно от най-значимите постижения на скаутското движение в страната той определи създаването през 2001 г., по инициатива на организацията, на Национален обществен комитет „Децата на България” под почетното председателство на тогавашния председател на Народното събрание Огнян Герджиков.

Идеята е да се създаде обществена национална структура на гражданското общество в България, в която да се включат изявени представители от всички области на обществения живот и държавното управление, ползващи се с професионален и обществен авторитет, с уважение и влияние, способни да се ангажират всеотдайно за просперитета на младежта и бъдещите поколения.