Автокъщите в село Шереметя казват, че щетите им са за милиони
След силната буря с градушка в сряда вечерта - започна отстраняване на щетите. Късно снощи кметът на Велико Търново Даниел Панов свика спешно кризисния щаб, а днес предстои три общински комисии да посетят всички райони на града и населените места, от които има подадени сигнали за щети, за да се направи оценка на пораженията и да се търси начин за компенсация на пострадалите, предаде NOVA

Силният вятър отнесе покрива на училище „Вела Благоева”. Днес там ще е неучебен ден, тъй като започват ремонтни дейности.

БГНЕС

Екипи на „Пожарна безопасност”, както и на „Гражданска защита”, се отзоваха на сигнали за десетки паднали дървета.

Улиците във Велико Търново се превърнаха в реки, а градушката изпочупи прозорците на последния етаж в Областната администрация. Щети са нанесени и на земеделските култури в района.

В село Шереметя има стотици изпочупени коли и каравани в автокъщите. Става въпрос за нерегистрирани автомобили, без застраховки „Гражданска отговорност” и „Автокаско”.

БГНЕС

Силна градушка удари няколко града у нас, има потрошени коли и наводнени улици (СНИМКИ/ВИДЕО)

Потърпевши са поне 10 автокъщи. Изчисляват, че поражения има върху над 400 коли на средна стойност 10 000 лева, а щетите са за над 4 милиона лева.

„Кметовете на Велико Търново и Лясковец обявиха вече бедствено положение. Комисии ще опишат щетите и на общински комисии ще вземат решение дали да ги докладват на областната комисия. Много бързо ще придвижим преписките към междуведомствената комисия”, обеща областният управител Ивайло Здравков.

БГНЕС

Десетки сигнали след силната буря и в Старозагорско и Шуменско. Наводнени са помещения, мазета, паднали са дървета, закъсали са автомобили по наводнените от пороя пътища.
 

БТА


Проливен дъжд се изсипа в късния следобед на територията на община Сливен. Той бе придружен с градушка, която засегна райони на Сливен и населени места в общината, съобщиха от общинската администрация.

По данни на Регионалната дирекция за борба с градушките става въпрос за кв. „Речица“, село Мечкарево и населени места от западната част на общината. Има аварийна ситуация и в източната част на Вилна зона. Там в момента работят екипи на „Електроразпределение Юг“.

На денонощния дежурен телефон в Общината е постъпил сигнал за паднало дърво на пътя между селата Чинтулово и Малко Чочовени, съобщи инж. Снежана Кънева от общинския отдел „Сигурност и управление при кризи“. Тя допълни, че екипи в Общината са готовност за действие при необходимост, в постоянен контакт

са с кметовете и кметските наместници на селата. Обходите по засегнатите райони и обработката на сигнали продължават.

Община Сливен апелира гражданите да бъдат внимателни, да се съобразяват с метеорологичната обстановка и обявения жълт код за опасно време.
В края на април градушка нанесе много сериозни поражения върху селскостопанската продукция в област Сливен.

 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня