/ iStock/Getty Images
Данък сгради на територията на община Шумен се увеличава на два промила, решиха на днешното си заседание общинските съветници в града. Досега физическите лица плащаха 1,3 промила, а юридическите - 1,7 промила.

С увеличението на налога ще могат да се финансират важни за общината дейности, аргументира искането на администрацията зам.-кметът по финанси Татяна Костова.

Общинските съветници в Шумен на днешното си заседание разрешиха да се обяви за продажба на търг терен от около 169 декара до сметището в квартал "Дивдядово", на който има интерес да се строи фотоволтаичен парк. Имотът е предвиден за продажба за трайно ползване с предназначение "за друг вид производствен, складов обект", с начална тръжна цена 1,7 млн. лв. без ДДС.

На заседанието на Общинския съвет през ноември не бе взето решение за продажбата на терена, заради съмнения какво ще се строи на него.

След дебати и прекъсване на заседанието за консултации между политическите групи, взетото днес решение за продажбата на терена на търг бе допълнено с текст, според който само след одобрение на Съвета ще се правят евентуални промени по предназначението на имота или плана му за застрояване.
БТА