Здравните кабинети в училищата са готови за новата учебна година
Здравните кабинети в училищата са готови за новата учебна година / www.sxc.hu

Здравните кабинети в училищата и детските заведения в Шумен са готови за новата учебна година, заяви Николина Зидарова, координатор училищно и детско здравепазване. На територията на общината са разположени 40 здравни кабинета - 23 в детските градини и 17 в училищата. Те се обслужват от 52-ма медицински специалисти, от които две трети са с висше медицинско образование. В големите училища и в пет детски градини са назначени по двама специалисти с оглед осигуряване на целодневно медицинско обслужване.

От 1 септември всички медицински кадри са на работа в кабинетите. Спешните шкафове са заредени с необходимите лекарства според нормативите за оказване на спешна медицинска помощ. Обработва се документацията на новозаписаните деца и ученици.

Предстоят срещи на медицинските специалисти с родителите на първокласниците за запознаване със статута и дейността на здравния работник.

В помощ на родителите в началото на учебната година в училищата и детските градини на специално информационно табло се оповестява кой медицински специалист обслужва децата, работното му време и дейностите, които се извършват в здравния кабинет. Там се поместват и темите за месечните здравни беседи и лекции, които медицинският специалист изнася през учебната година.