/ IStock
Случай на зараза с COVID-19 е регистриран в Дома за стари хора "Стефан Смядовски" в Шумен, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

Коронавирусна инфекция е установена на служител от персонала в петък, след изследване с РCR. При последвалите тестове на ползвателите на дома са установени още трима заразени. Те са в добро състояние, без усложнения. Предприети са необходимите противоепидемични мерки.

Новорегистрираните случаи на заразени с коронавирус жители на област Шумен през последните три дни са 129, сочат данните на РЗИ, обобщени от Единния информационен портал. Сред тях са две момченца на по няколко месеца, две медицински сестри, един лекар и четирима преподаватели. Общата заболеваемост е 434 на 100 000 души от населението.

В МБАЛ-Шумен са починали 12 заразени с коронавирус от петък до тази сутрин, съобщиха от лечебното заведение. Сред тях е 32-годишен мъж, който е най-младата жертва на коронавируса в областта.

МБАЛ - Шумен продължава да е една от най-натоварената болница в страната, лекуваща пациенти с COVID-19. В лечебното заведение са хоспитализирани 254 души. От тях 202-ма са с потвърдена коронавирусна инфекция, а на останалите 52-ма се очакват резултат от тестовете им. В интензивно отделение са седем пациенти, от които шестима са интубирани.

През изминалата седмица са извършени 129 проверки за спазване на противоепидемичните мерки и 763 - на карантинирани. Нарушения не са установени, допълват от РЗИ.