Започна ремонтът на болницата в Омуртаг по проект за над 4,5 млн. лв.
Започна ремонтът на болницата в Омуртаг по проект за над 4,5 млн. лв. / Борислав Курдов
Започна ремонтът на болницата в Омуртаг по проект за над 4,5 млн. лв.
61027
Започна ремонтът на болницата в Омуртаг по проект за над 4,5 млн. лв.
  • Започна ремонтът на болницата в Омуртаг по проект за над 4,5 млн. лв.

Дългоочакваното обновяване на общинската болница в Омуртаг започна днес, като беше направена първата копка на дейностите по проект „Реконструкция, възстановяване и оборудване на МБАЛ Омуртаг". Стойността на проекта е 4 522 592 лева, като в нея, освен строително-ремонтните дейности, е включено закупуване на оборудване за здравното заведение, което обслужва пациенти и от съседните общини Котел, Ябланово, Тича. Цел на проекта е да бъде разкрито отделение по образна дигностика за ранно откриване и диагностика на онкологични заболявания. Символичната първа копка направиха депутатът Ердоан Ахмедов, областният управител Митко Стайков и кметът на община Омуртаг Неждет Шабан.

Кметът запозна присъстващите, за двата етапа на проекта, които ще се реализират по спечелен проект на Общината по оперативна програма „Регионално развитие". Работата по реконструкцията и реализацията на строително-монтажните работи трябва да бъдат извършени за срок от девет месеца, а изпълнението на проекта се очаква да приключи до края на 2013 г.

Според главния лекар на МБАЛ Омуртаг д-р Павлина Павлова, всичко това ще се извършва, без да се нарушават основните дейности на болницата. Ремонтът ще осигури достъп до по-добри здравни услуги за населението от целия омуртажки район.

В момента здравното заведение работи по 80 клинични пътеки, като в осемте отделения са заети над 250 души персонал.

Приветствайки начинанието, областният управител Митко Стайков се спря на факта, че проектът се реализира благодарение на общите усилия на всички заинтересовани страни. А парите са от Европейския съюз, от държавата и от бюджета на общината. Според него, важната социална придобивка се реализира в труден за страната в икономическо отношение момент, което още веднъж подчертава значимостта и стойността на това начинание в полза на гражданите на Омуртаг и региона.