Вземат мерки срещу появата на птичи грип и агресивните кучета в Шумен
Вземат мерки срещу появата на птичи грип и агресивните кучета в Шумен / netinfo
Временно изпълняващият длъжността кмет на община Шумен Йовчо Николов издаде заповед за мерки, които да предотвратят появата на птичи грип на територията на общината. Заповедта е издадена на основание чл.133 от Закона за ветеринарномедицинската дейност във връзка с констатирани случаи на Инфлуенца (грип по птиците), субтип Н5 във ферма за пуйки в Норфолк, Великобритания.

ВрИД кмет на община Шумен нарежда:

1. Кметовете и кметските наместници на населените места на общината и гл.специалисти на кварталите "Дивдядово", "Макак" и "Мътница", да уведомят срещу подпис всички стопани за следното: да се ограничи достъпа на домашни водоплаващи птици (гъски, патици) до язовири и водоеми; да се създадат условия за разделно отглеждане на домашните водоплаващи птици (патици и гъски) от другите домашни птици; да не се допуска контакт между диви и домашни птици; всички домашни птици (от кокошев и водоплаващ вид) да се държат затворени в собствените дворове и ферми; фуражите да се съхраняват само в закрити помещения; да се уведомява незабавно обслужващия ветеринарен лекар за всяко отклонение в здравословното състояние на птиците.

2. Кметовете, кметските наместници и гл.специалисти на кварталите на Шумен да извършат преброяване на домашните птици по видове и в срок до 17.12.2007г. да представят списъците за населените места (по приложения образец) в общината.

За Дарик директорът на РВМС-Шумен д-р Христо Христов заяви, че във връзка с констатирани случаи на птици, заболели от птичи грип в Румъния от НВМС е изпратена заповед, разпореждаща мерки срещу появата на болестта и у нас. Заповедта е издадена от директора на службата доц. Жеко Байчев. В Румъния е констатирана висока смъртност на домашни птици в частна ферма в с. Мориол, окръг Тулча, където са били отглеждани 56 кокошки и 24 патици. За предотвратяване разпространението на заболяването са определени 3 и 10-километрови зони, съгласно наредбата за борба с инфлуенцата. Въпросните мерки не се различават от посочените по горе в заповедта на ВрИД кмет.

3. Във връзка със зачестилите оплаквания от граждани за забележимото увеличаване на броя и агресивността на скитащите кучета в града, Комисия под ръководството на директор дирекция „ГРСИОТУС.” и служители от дирекции „Инспекторат”, „ИРСД” и „Строителство и екология”, да извърши проверка в Немско-българския кастрационен център по спазване изискванията на договора за съвместна дейност. В оценката на проверяващите да се анализират и всички жалби и оплаквания от гражданите, регистрирани в община Шумен от 1 януари до 30 ноември 2007г. Протокол от проверката на комисията да се предостави в срок до 15 декември 2007г. на председателя на Общинската епизоотична комисия.

4. Служителите от дирекция „Инспекторат” да засилят контрола върху спазването на Наредбата за притежаване и отглеждане на кучета на територията на община Шумен.

Съгласно заповедта, кметовете и кметските наместници на населените места на общината и гл.специалисти на кварталите "Дивдядово", "Макак" и "Мътница", са уведомени задълженията си като срещу подпис им е предоставен формуляр, който трябва да бъде попълнен с необходимите данни след всички стопани за броя и вида притежавани птици.

Подробности по темата чуйте от интервюто на Юлия Христова с д-р Христо Христов.