"Външни лица под формата на експерти, изпратени от някоя организация, се опитват да влязат и да влияят върху нашите хора, включително със съвети. Такова нещо е недопустимо", каза на брифинг пред Кризисния щаб в Хитрино главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той заяви, че няма яснота какви са мотивите на тези хора, но контролът на достъп ще бъде затегнат.

"Не коментирам откъде са тези хора, които идват, но предупреждавам, че няма да бъдат допуснати. Може и да правят някакво разследване по документи, това не знам, но тук разследване се прави единствено от прокуратурата", допълни комисар Николов.

"Най-важното сега е да минимизараме риска, като спрем изтичането на газ. Успеем ли това да направим, ще започнем и другите операции постепенно - извеждане на първи и втори вагон, ще има специално рязане, ще се видят много интересни машини", каза още той.

Изключват версиите за умишлено причиняване на катастрофата в Хитрино (ВИДЕО)

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова съобщи, че от една цистерна все още изтича газ.

"Имаме пълната готовност като техника и логистика да продължим с извеждането на най-крайните цистерни. Надявам се в края на деня да имаме добри резултати", заяви тя.

Операцията по изтеглянето на авариралите цистерните от района на жп гарата в Хитрино вероятно ще отнеме 4-5 дни, ако се осъществява при планираните темпове на работа и в зависимост от метеорологичните условия, техниката за това е налична, материалите - също.

Пожарникар за Хитрино: Не бях виждал такъв ад, имаше затрупани хора (ВИДЕО)

Все още в Хитрино около цистерните има опасност. Така обобщи обстановката главният секретар на МВР Георги Костов и призова

"Нивото на застрашеност чувствително се свали в сравнение със събота и неделя, но все още има опасност за живота и здравето на всички, които са в отцепения периметър. Така че нека никой не опитва да пробива блокадата на периметъра, защото в момента има опасност за живота му", каза още Костов.

С цел безопасност ще се ограничат до минимум влизането на външни лица в района. Всички автомобили ще бъдат прехвърлени в по-високите части на селото. Все още не е ясно кога хората ще се върнат по домовете си.

Междувременно стана ясно, че са доставени част от фургоните, които да ползват хората, останали без подслон в Хитрино. Предстои след премахване на авариралата влакова композиция мобилните домове да бъдат транспортирани в селото.