Започва изтеглянето на цистерните от Хитрино
Започва изтеглянето на цистерните от Хитрино / DarikNews.bg, архив

Обработени са всички цистерни в с. Хитрино до ниво, което позволява по-нататъшни операции с тях. Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

"Това означава, че не всички са на 100% изпразнени, но има възможност да бъдат премествани и всичко необходимо, за да бъдат извеждани", обясни Бъчварова. Тя отбеляза, че прокуратурата е приключила първоначалния оглед и "издаде разрешение да продължим с по-нататъшните действия".

По-рано главният прокурор Сотир Цацаров съобщи на брифинг в Шумен, че водещата версия за инцидента в Хитрино е превишената скорост.

Изключват версиите за умишлено причиняване на катастрофата в Хитрино

Министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски каза, че операцията по изтеглянето на авариралите цистерните от района на жп гарата в Хитрино може да започне и прогнозира, че операцията ще отнеме 4-5 дни, ако се осъществява при планираните темпове на работа и в зависимост от метеорологичните условия; техниката за това е налична, материалите - също.

"Утре (бел.ред. сряда) започваме от най-крайната цистерна и ако имаме физическа възможност да се обработят две до три цистерни в светлата част на деня, ще го направим", уточни Московски.

"Направихме план за утрешните действия, ако нещата вървят добре, може да очакваме едно добро развитие на дейностите от тук нататък", допълни Бъчварова.

Сборни екипи от цяла България транспортират фургоните за бедстващото население от Хитрино, които останаха без домове след влаковата трагедия, опустошила шуменското село. Общо 10 фургона ще бъдат доставени в Хитрино още тази вечер.

Източник: БТА, БГНЕС