Вече изпускат яз. Тича, други два водоема преливат
Вече изпускат яз. Тича, други два водоема преливат / снимка: Дарик-Шумен
Вече изпускат яз. "Тича", други два водоема преливат
25966
Вече изпускат яз. "Тича", други два водоема преливат
  • Вече изпускат яз. "Тича", други два водоема преливат

Нивото на водата в язовир „Тича" е достигналo максималния обем от 260 000 000 кубика, започнало е изпускане на водоема. Това съобщи за Дарик управителят на „Напоителни системи"-Шумен инж. Юлиян Вълчев.

„Изпускаме 5 кубика на секунда, което е около 400 000 кубика на денонощие, няма опасност от наводненния към момента", обясни инж. Вълчев. По думите му коритото на река „Камчия" може да поеме количеството изпускана от язовира вода, защото само около 30% от обема на реката е запълнен към момента. „Нивото на водата в яз. „Тича" и река „Камчия" се следи непрекъснато", допълни управителят на напоителното дружество.

Два водоема в област Шумен преливат, съобщи началникът на „Басейнова дирекция"-Шумен Наско Канавров. Това са язовирите „Маломир" и „Станянци" в община Върбица. „Преливните количества са съвсем минимални, няма изгледи за бедствена ситуация", обясни Канавров. По думите му, в област Шумен има 25 потенциално опасни язовира, от които 12 са с отворени основни изпускателни кранове, за да се осигури свободен обем. Тези водоеми са определени като опасни, защото оттока след тях преминава или през населени места или през пътища, техническото състояние на тези язовири е добро.

„Няма притеснение и за състоянието на реките в Шуменско", каза още Наско Канавров. Трите основни реки „Врана", „Камчия" и „Каспичанска" /"Провадийска"/ се следят по два пъти на ден. Около 8.00 ч. тази сутрин към 40% от проводимостта им е натоварена. „Имаме готовност да предупредим общините, ако нивото на водата в реките рязко се увеличи", заяви още Канавров.

От „Гражданска защита"-Шумен също допълниха, че следят ситуацията и за сега няма нищо опасно.

Какво каза още Наско Канавров чуйте в прикачения звуков файл.