В Търговищка област прибират слънчоглед и царевица, сеят есенници
В Търговищка област прибират слънчоглед и царевица, сеят есенници / DarikNews.bg, архив

В Търговищка област продължава прибирането на реколтите от слънчоглед и царевица, информира Елена Николова - главен специалист в Областната дирекция по „Земеделие".  Близо 190 хиляди дка са реколтирани със слънчоглед. Засега средният добив е от 209 кг/дка. Това е по-малко в сравнение с миналата 2010 г., когато от един декар е прибирано по 224 кг.

До момента най-добра реколта отчитат в Попово и Опака. Там средният добив на слънчоглед е от 226 кг/дка. Все още обаче не е събрана цялата реколта и цифрите ще се променят, каза Николова. Очаква се това да стане най-късно до средата на ноември.

Не малко декари са с неприбрана царевица, уточни специалистът. До сега средният добив при тази култура е добър - 512 кг/дка, като през миналата година е бил 529 кг/дка. От реколтираните с царевица близо 33 000 декара в областта, в нито една от общините събраната реколта не е на 100%. В община Антоново дори не са започнали, а в Опаченско бележат най-висока събираемост от 569 кг/дка.

Продължава и засяването на есенниците в областта. Най-много площи са засети с пшеница - повече от 67 500 дка. С ечемик са реколтирани  2 230 дка, с третикале - 500 дка, с маслодайна рапица - малко над 23 200 дка.