В Разград сметосъбиращата фирма си прибира контейнерите, уволнява работници
В Разград сметосъбиращата фирма си прибира контейнерите, уволнява работници / netinfo
Австрийската фирма "A.S.A. Sheele" си прибира част от контейнерите от Разград. Това стана ясно от писмо на българското представителство на компанията до кмета на Разград Денчо Бояджиев. Повод за крутата мярка е гласуването от местния парламент на по-ниска от исканата от фирмата сума за сметосъбиране. На практика сумата не е актуализирана от 2006 г. – обясни Бояджиев и обяви, че внася повторно на сесия на Общинския съвет завишени план-сметки за събиране на боклука – 3 115 742 лв. вместо 1 835 218 лв. То ще се обсъжда на заседание на Общинския съвет в края на месеца.

Дни след първото решение от "A.S.A. Sheele" обявиха незабавни мерки за намаляване на обема от извършвани услуги. В селата от община Разград ще се събира боклука веднъж вместо два пъти седмично; в областния град съдовете за смет от 736 стават 556; ще се извършат и съкращения на 1/3 от персонала.

От фирмата съобщиха още, че за осигуряване на проходимостта на улиците в населените места при първия сняг за годината са изразходвали 24 000 лв. Според план-сметките стойността на зимното поддържане е 36 000 лв. "Ще извършваме тази услуга до изчерпване на средствата" – категорични са двамата управители на "A.S.A. Sheele" Кристиян Шеле и Антон Антонов.

Фирмата почиства Разград от 2001 г. насам, има 10-годишен договор за обществена поръчка с местната управа, въз основа на клауза от който ще претендира за заплащане на неустойка от общината в размер на годишната цена на услугата.