/ ОД на МВР-Сливен
2020 са регистрираните престъпления на територията на ОД на МВР-Шумен през изминалата 2018 година, с 208 по-малко от предходния отчетен период. Разкрити са 1090 от тях. Процентът на разкриваемост е 53,96%

Откриха наркотици в пътник, хванаха още трима дрогирани зад волана (СНИМКИ)

През последните години се наблюдава трайна тенденция за устойчиво ниво на престъпността в областта - между 2000 и 2250 престъпления годишно. Съществени изменения в структурата на регистрираните престъпни деяния не се отчитат.

ОДМВР-Шумен
ОД на МВР - Шумен


Най-голям дял през 2018 година заемат престъпленията срещу собствеността- 823. Наблюдава се увеличение при грабежите и спад при кражбите. Регистрирани са 16 грабежа с един повече от 2017 година. Кражбите са 593 спрямо 706 за предходния отчетен период.

Откриха внушително количество дрога в шуменец, задържани са още трима заради марихуана

Престъпленията против личността са 102, с 14 по-малко от 2017 година. Четири са умишлените убийства в областта. През 2018 година в Шуменско са реализирани 44 телефонни измами. Щетите от тях са 316 000 лева.

Разкрити 33 от този вид престъпления, остава работа по още 11. Регистрираните престъпленията свързани с наркотични вещества са 85, с 22 повече от регистрираните през 2017 година.

Колко струва, ако те хванат с 1 цигара марихуана?

През 2018 г. са разкрити 214 икономически престъпления. Иззети са 26704 къса цигари, 702 кг нарязан тютюн и 2450 литра алкохол без бандерол. На територията на областта през изминалата година са възникнали 749 пътнотранспортни произшествия, 100 от тях са тежки. Загинали са 18 участници в движението, ранени са 101.

Няма посегателства срещу възрастни хора , които живеят в малките и отдалечени населени места. За това спомагат и мобилните екипи, които ги посещават регулярно. Отчетена беше и превантивната дейност на областната дирекция за изминалата година.

През месец януари продължи кампанията на ОД на МВР-Шумен „Шофирайте разумно! Животът е с предимство". На възлови кръстовища в града и по главен път Русе- Варна бяха поставени бордове с призив към водачите за шофиране с разумна скорост и повече толерантност на пътя. Съвместно с общинските администрации в област Шумен се проведе кампания за противодействие на телефонните измами.

Откриха 5.5 килограма марихуана в 26-годишен (СНИМКИ)

Бяха отпечатани флайери и плакати с описани сценарии, ползвани от измамниците. Листовки бяха разпространени на местата за плащане на местни данъци и такси. Полицейските и младши полицейските инспектори посетиха домовете на възрастни, самотноживеещи и трудно подвижни хора и проведоха беседи с тях.

В местни медии продължи да се излъчва изработения от ОД на МВР-Шумен видеоклип за превенция на измамите. През месец март служители на РУ- Шумен участваха в инициативата „Приобщи приятел“. Полицейските служители изиграха приятелска футболна среща с ученици от профилираната паралелка по физическо възпитание и спорт при СУ „Трайко Симеонов“ в града .

Преди двубоя учениците научиха от инспектори в детска педагогическа стая какво е престъпление и какви са отговорностите, които носят извършителите и съучастниците в противозаконни деяния.

В края на месец април ОД на МВР-Шумен взе участие в организираното от Главна дирекция „Национална полиция” национално спортно състезание по Програма „Детско полицейско управление”. Ученици от ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ в село Царев брод спечелиха купата за комплексен победител.

През месец юни 2018 година деца от Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Каспичан, Каолиново и от шуменското село Царев брод завършиха последния си етап от обучителния процес по програма „Детско полицейско управление“ с открит урок и изпит по пътна безопасност.

По инициатива на ОД на МВР-Шумен по случай 26 юни - международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици беше изработен клип за вредата от употребата на синтетични наркотици.

През месец септември беше даден старт на инициативата по пътна безопасност „Да пазим нашите деца“. В централна част на областния град млади регулировчици от различни училища под надзор на униформените служители спряха за проверка десетки автомобили.

Откриха близо 200 кг. тютюн в кола край Смядово

Отправени бяха апели към водачите за разумно шофиране и да пазят децата. Шофьори от всички общини в областта получиха листовки със съвети по пътна безопасност и сенници за автомобили с призив „Да пазим нашите деца“.

ОД на МВР-Шумен се включи в инициативата „ С предпазен колан на задната седалка“. В мащабното интерактивно обучение бяха обучени над 2 200 деца от втори до четвърти клас. През 2019 година инициативата продължава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари