/ ThinkStock/Getty Images
Какво наказание ви грози, ако бъдете хванати с една цигара марихуана? В най-общ смисъл - държането на високорисково наркотично вещество в минимално количество, без надлежно разрешително - се наказва с „лишаване от свобода” до 1 година или „глоба“ до 1000 лева.

Такъв е и случаят с младеж, у когото при проверка полицаите в Шумен са открили 0,35 гр. марихуана. Докато патрулирали по ул. "Софийско шосе" около 21 часа на 9 февруари униформените забелязали двама непознати. 
 

Откриха 5.5 килограма марихуана в 26-годишен (СНИМКИ)


При извършване на рутинна полицейска проверка единият предал доброволно малка метална кутийка, съдържаща суха тревна маса, като по данни на притежателя, това било марихуана.

След това бил задържан за срок от 24 часа. В хода на разследването била изготвена физико-химична експертиза, от заключението на която е видно, че предадена от обвиняемия суха зелена растителна маса е с общо нетно тегло 0.35 грама от растението Херба Канабис Индика Сатива - марихуана.

Откриха близо 200 кг. тютюн в кола край Смядово

Тъй като не бил осъждан досега, обвиняемият бил наказан с „глоба“ от 1000 лева от шуменския районен съд.

При определяне на наказанието, съдът е отчел степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в минималния предвиден от законодателя размер ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.