Университетът затваря врати заради неплатено парно
Университетът затваря врати заради неплатено парно / netinfo

Шуменският университет “Епископ Константин Преславски” затваря врати на 16-ти декември. Това съобщи за Дарик ректорът на висшето училище проф. Добрин Добрев. Той поясни, че причината за това е дълг към местната топлофикация от близо 100 000 лева. Решението за затварянето на университета е взето от Академичния съвет.

Висшето училище ще остане затворено за срок от един месец. Ректорът поясни, че невъзможността да бъдат разплатени задълженията, които университета има, се дължи на забавеното изпълнение на цялата държавна субсидия за тази година. "До момента е отпуснато 93% от финансирането, което трябва да получим през 2006 г." - разясни професорът. Все още не се знае дали ще бъдат преведени останалите 7% държавни пари, които се равняват на около 400 000 лв.

Според ректора, принудителното удължаване на зимната ваканция на студентите няма да се отрази на учебния процес. Времето, необходимо за провеждането на сесии и втори семестър, е било уточнено предварително, дори в случай, че зимната ваканция бъде удължена.

Подробностите по темата чуйте от интервюто с проф. Добрев, с него разговаря Юлия Христова.